ABA

ABA-Analiza aplicata

ABA – analiza aplicată a comportamentului este de fapt o știință a comportamentului, un mod de a gândi comportamentul uman și de a-l modifica în funcție de antecedente cu ajutorul consecințelor.

ABA are ca scop formarea și dezvoltarea abilităților necesare adaptării la mediu. ABA presupune modificarea mediului pentru a putea produce în comportamentul persoanei schimbările necesare unei bune adaptări, necesare atingerii unui anumit grad de independență.

Pornind de la analiza atentă a fiecărui comportament, terapeuții comportamentali aleg cea mai eficientă metodă prin care să predea o abilitate nouă sau să modeleze un comportament inadecvat.

 

Analiza comportamentală are reguli precise și tehnici specifice de modelare a comportamentului. Datele sunt colectate și analizate periodic astfel încât procesul educațional al copilului să fie exact cel de care acesta are nevoie.

 

Deși este o știință și este condusă de reguli clare, analiza comportamentală este pusă în practică ținând mereu seama de specificul copilului, de emoțiile acestuia și de interesele sale.