Evaluarea
Procesul de evaluare
Evaluarea inițială reprezintă primul pas către cunoașterea copilului tău sau chiar autodescoperire. Indiferent de vârstă ta sau a copilului tău, aici, în Clubul Fluturilor credem că pentru a putea contura un tablou clinic veridic și focalizat pe succes, este nevoie de o abordare holistică.
Evaluarea clinică ne ajută să înțelegem funcționarea psihologică individuală și să identificăm care sunt dificultățile cu care tu sau copilul tău vă confruntați și ce putem face în direcția recuperării. De asemenea, aceasta relevă punctele tari și resursele personale în vederea dezvoltării lor și a depășirii obstacolelor.
Evaluarea clinică se realizează mai ales în funcție de posibilitățile individuale dar și de necesități. Aceasta aduce o serie de date prețioase cu privire la nivelul intelectual, latura motrică, componenta senzorială, nivelul de dezvoltare al limbajului, capacitatea de autoservire și abilitatea socială sau structura personalității.
În cadrul clubului nostru realizăm într-o atmosferă veselă și încurajantă, însă cu seriozitate și precizie o serie de evaluări care vin în ajutorul tău, în funcție de nevoia ta sau a copilului:
- Evaluare psihologică complexă
Aceasta are ca scop identificarea comportamentelor și a funcțiilor psihice, reliefarea potențialului de funcționare dar și identificarea resurselor personale în vederea depășirii dificultăților actuale.
Totodată, aceasta se poate realiza și pe un singur segment de dezvoltare (Evaluare afectiv-emoțională, evaluare comportamentală, evaluare cognitivă, evaluarea sănătății mentale, evaluarea dezvoltării psihologice, etc)
- Evaluare logopedică
În cadrul unei evaluări logopedice putem să identificăm dacă limbajul copilului tău este dezvoltat conform vârstei cronologice. În cadrul acestei evaluări se observă nivelul de dezvoltare a limbajului din punct de vedere receptiv, expresiv, gestual, al auzului fonematic sau scris-cititului.
- Evaluare senzorială
O serie de sisteme care relaționează direct între ele formează sistemul senzorial. Fie prea multă stimulare într-o anumită arie, fie prea puțină poate produce dezorganizarea întregului sistem senzorial. În cadrul acestui tip de evaluare, identificăm nevoile senzoriale ale copilului tău.
- Evaluare în vederea eliberării fișelor psihologice pentru comisiile medicale și de orientare școlară (DGASPC, CJRAE)
La finalul evaluării, tu ca părinte vei beneficia de :
– O ședință de consiliere și clarificare a rezultatelor evaluării
-Un raport de evaluare detaliat (conține caracterizarea psihologica a copilului)
-Repere având în vedere interacțiunea cu copilul
– Un plan personalizat de intervenție și încurajare
Niciun program terapeutic nu ar trebui să înceapă în lipsa unei evaluări complexe. În acest caz, pot surveni aspecte negative asupra dezvoltării copilului precum:
-lipsa clarității asupra situației reale în care se află copilul
-lipsa conceperii unui plan de intervenție personalizat, conform nevoilor copilului
-dificultăți în identificarea resurselor motivaționale de ordin intern sau extern pentru a facilita procesul terapeutic
-lipsa unei viziuni complexe și posibilitatea delimitării unor obiective nerealiste
Completează acum formularul pentru a stabili o întâlnire cu unul dintre specialiștii noștri.